Pinky Messchaert

Pinky Messchaert – beeldopbouwer

Pinky Messchaert is een Utrechtse Beeldopbouwer.

De drang om dingen te maken, was bij Pinky al vroeg aanwezig. Als kind kon ze het al niet laten om van alles van straat mee te nemen en daar iets mee te doen. Het was dan ook geen verrassing, dat zij na de middelbare school koos voor de kunstacademie.

In 1979 studeerde zij af als Monumentaal vormgever aan de kunstacademie te Utrecht. Een paar uit haar tijd als vormgever uitgevoerde opdrachten zijn o.a., een hangend object “ Zonder titel ” Centrale hal Antonius ziekenhuis te Nieuwegein (1984) en “ Toevallige ontmoeting” winkelcentrum Belcourt in Zeist ( 1996). Recentelijk (2016) herplaatst op rotonde Van Stolberglaan in Zeist.

Na een aantal jaren als monumentaal vormgever te hebben gewerkt, besloot ze toch een andere weg in te slaan en koos zij ervoor om zich volledig te richten op het maken van vrij werk.

In haar beginperiode na de academie werkte zij voornamelijk met hout, maar de mogelijkheden van hout beperkte haar toch teveel in haar beeldend proces.
En in haar zoektocht naar andere materialen, begon zij met (oud) ijzer te experimenteren. Al gauw zag ze de potentie van het materiaal en vanaf dat moment zou ijzer het basismateriaal in haar werk zijn.

Pinky Messchaert is meer een “Beeldopbouwer” dan een  beeldhouwer, Haar beelden ontstaan niet door het verwijderen van materiaal, maar  juist door het samenvoegen van diverse elementen.

Haar beelden bestaan vaak uit oude afgedankte materialen, gevonden op straat, in containers of ijzerslopen. Deze berg van gevonden schatten zijn haar voornaamste bron van inspiratie. En leidend voor het ontstaan van haar beelden is het kijken naar de schoonheid van het materiaal, zijn geschiedenis en in het oog springende elementen.

Dat dieren een vaak terugkerend onderwerp in haar werk zijn, is niet zo verwonderlijk gezien de ligging van haar in de natuur gelegen atelier. Het recente werk van Messchaert kun je figuratief noemen en de stijl waar je haar werk kan onder brengen is assemblage kunst.

Een belangrijk podium voor het werk van Pinky Messchaert is haar etalage in de Hamburgerstraat 34 te Utrecht. De etalage in de Hamburgerstraat is in de loop van jaren een begrip geworden. Veel buurtbewoners, maar ook forensen op weg naar werk en moeders met kinderen op weg naar school, genieten dagelijks van het werk dat Messchaert in haar etalage toont.
Haar streven is om regelmatig een nieuw beeld in haar etalage te zetten en daar wordt dan ook reikhalzend door haar volgers naar uitgekeken.